KVÁSEK - základ zdraví -  zdarma, ráda se rozdělím.

Chléb je jednou z nejstarších potravin lidstva. „Modernizací“ průmyslového pečení se však dost vzdálil od chleba, jak ho pekli naši předkové a který si možná ještě starší z nás pamatujeme. Pekárny nahradily „roz-pekárny“, a mimo různé prodejny se zdravou výživou většina chlebů už neobsahuje právě ten „zázračný“ a zdravý kypřící prostředek - žitný kvásek.

Kynutí s přírodním kváskem je tělu mnohem prospěšnější, pečivo nenadýmá a je všeobecně lépe tráveno, přirozeně a účinně podporuje střevní mikroflóru.

Pojďte si vyzkoušet, jaké to je, když tvoříte. Když zkusíte poprvé doma upéct vlastní chleba. Jak to voní… Jak upečená kůrka praská... A pak podruhé, potřetí… Vždy po odebrání potřebného množství k pečení budete jen přikrmovat a pečovat o svůj základ zdraví - Mateřský kvásek

Pečení chleba v 10 bodech

  1. Kvásek spí v ledničce bez přikrmování klidně i týden. Má hustotu asi jako tvaroh. Pokud delší dobu nepeču, občas mu dám lžíci žitné mouky a malinko vody.

  2. Pokud chci péct, tak ho večer vyndám z ledničky (mám ho v 0,7l sklenici s dřevěnou lžící, přikryté alobalem – nevymývám, jen občas vyměním ubleptanou alobalovou pokličku) a naředím kvásek asi 2-3 dcl vlažné vody a pořádně rozmíchám. Vliji do mísy, ve které budu míchat těsto.

  3. Přidám žitnou mouku cca 100g - 300g podle toho jak velký chléb chci a nechám na teplém místě 3-4 hodiny. Pokud nebudu doma a budu míchat těsto až večer, nechám ho na chladnějším místě.

  4. Teď, než přidám další ingredience, je ten okamžik, kdy odeberu lžíci „Mateřského kvásku“ na příště, dám ho bez přikrmování zpátky do své 0,7l sklenice do lednice.

  1. Potom přidám 100g - 500g pšeničné chlebové mouky, 1-2 lžičky soli, 2-3 lžičky drceného kmínu. Případně semínka, česnek, smaženou cibulku nebo cokoliv Tě napadne.

  2. Pořádně prohnětu na konzistenci měkčí modelíny. Buď přidám vodu, nebo mouku, zaleží co je třeba. 

  3. Nechám cca hodinu odpočinout na lince v pokojové teplotě.

  4. Vyklopím těsto na pomoučenou desku a překládám a stáčím, tak dlouho až je těsto "sametové" a skoro nelepí. Vložím do jakékoliv teflonové formy. Můžeš i do vymoučené ošatky, nebo nech kynout jen tak na pečícím papíře jako mazanec asi tak 2 hodiny.

  5. Rozpálím troubu na max. co jde. Vsadím chleba a na dno trouby chrstnu 2 dcl horké vody kvůli zapaření. Kdo se bojí o troubu, může si dát na dno nahřát starší plech. Po 5ti minutách troubu vyvětrám a vyndám plech se zbytkem vody. Po 10-15 minutách snížím teplotu na cca 200 a dopékám 25-40 minut.

  6. Hned po vyndání z trouby postříkám lehounce vodou, a na mřížce chladne alespoň hodinu. Pokud by se teď zakrojil, srazí se střídka a bude blátivý vevnitř.