MED standardní sklenice 900g      170 kč  (až do vyprodání zásob)

Med je hodnotná potravina přírodního charakteru, vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých štáv rostlin - nektaru, nebo medovice na živých částech rostlin a kterou včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech. Různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Med prospívá dětem,sportovcům, dospělým i starým lidem - nemocným i zdravým.

 

Med květový je včelami zpracovaný nektar z květů bylin, keřů a ovocných stromů. Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu hroznového (glukóza) a ovocného (fruktóza) cukru. Vzhledem k vyššímu obsahu hroznového cukru (glukózy) rychleji krystalizuje. Obsahuje pylová zrna různých květů, které jsou zdrojem vitamínů a další významné přírodní látky (rostlinné hormony, enzymy, éterické oleje...). Je velmi vhodný pro děti a rekonvalescenty.

Med medovicový je tmavší, což je způsobeno barvivem z mízy dřevin. Medovice je sladká tekutina, kterou ze svého těla vylučují mšice. Medovicový med krystalizuje velmi pomalu. Oproti květovému medu je "hůře" stravitelnější. Obsahuje více minerálních látek a stopových prvků.

Krystalizace je přirozenou vlastností medu.

Jak je tedy možné, že jsme mohli vidět med, který nekrystalizuje?

Může to být třeba proto, že do něj byl přidán sirup, který se velmi snadno získá štěpením kukuřičného škrobu. Škroby neobsahují fruktózu a med potom nekrystalizuje. Zákazník je spokojený, ale ošizený. Nebo se med krátce zahřeje na vysokou teplotu. Zničí se tak drtivá většina cenných látek a stane se z něj pouhé sladidlo.

 

... a ještě rady a porady...

Nejlepší je med namazat na kváskový domácí chléb. To je podle mě ta nejlepší, nejzdravější a nejpřirozenější snídaně, co můžete dopřát sobě i dětem. I když výrobci cereálií a vitamínových doplňků by asi napsali něco jiného :-)

Když sladíte medem čaj, nikdy nedávejte do horkého. Slaďte medem, až když je čaj tak akorát, že se dá už pít. Pokud dáte med do horkého nápoje, dojde k znehodnocení medu.

A pokud ještě někdo z Vás má mikrovlnku, tak med v ní NIKDY nerozpouštějte a raději ho i skladujte v dostatečné vzdálenosti.